Utkom 1980 |
I första boken möter vi Cromagnonflickan Ayla som kommer ifrån sin familj och sitt folk i samband med en jordbävning. En medicinkvinna ur Klanfolket (Neandertalare), Iza, hittar Ayla och vårdar hennes skador och Ayla får sen, efter många om och men, växa upp hos Klanfolket som är ett folk bundet av sina traditioner och sitt förflutna. Förändringar och nymodigheter skrämmer klanfolket men med tiden lär de sig att både acceptera och älska Ayla som en av sina egna.
Ayla möter många motgångar under sin uppväxt hos klanfolket, motgångar som hon tar som prövningar som ska bevisa att hon är värd sitt totem; Grottlejonet.
Ayla är en oerhört inspirerande karaktär och speciellt hennes sätt att se på motgångar fick mina ögon att tåras mer än en gång, likaså hennes ovillkorliga kärlek till den enda far hon känt; klanens trollkarl, Mog-Ur, med egennamnet Creb. En annan källa till beundran är hennes djävlar anamma när det gäller att lära sig nya saker. Klanfolket har, tack vare sina rasminnen, lätt för att lära sig ett yrke (det yrke som gått i arv) och Ayla gör sitt yttersta för att på olika sätt kompensera för det faktum att hon inte har dessa minnen. Hon har andra egenskaper som är till hennes fördel, men hon vet inte om det utan ser många gånger sig själv som efterbliven, och ändå så ger hon sig sjutton på att hon ska göra allt som förväntas av henne.
Något som verkligen slog an en sträng hos mig var när Mog-Ur i en ceremoni på Klanmötet går in i Aylas undermedvetna. Han ser att hon och hennes folk, tack vare sin förmåga att uppfinna och utveckla, har en framtid - till skillnad från hans eget folk vars öde dömts av att de är så pass bundna av sina traditioner och låsta i sitt sätt att leva. När han efteråt reflekterar över detta undrar han hur Aylas folk (vi) kommer att lämna den jord till våra efterkommande, som de lämnade så välskött och orörd till oss.
Nu är inte Grottbjörnens folk några memoarer och deras sätt att tänka och leva är en tolkning dels av föremål man hittat och dels av de skelett man funnit som visat hur "Klanfolkets" huvuden är så annorlunda formande jämfört med våra. När man undersökt huvuden har man försökt att föreställa sig hur deras hjärna sett ut och vilka områden som dominerat - kanske hade de rasminnen, kanske inte, kanske var det som fick de på fall just att de hade så svårt för att utveckla nya redskap, metoder och tekniker, kanske inte.
Grottbjörnens folk är en inspirerande berättelse om hur det kunde ha varit och Mog-Urs reflektion över nyttjandet av jordens resurser påverkade mig redan när jag som fjortonåring läste denna bok för allra färsta gången.
/Milla